De schrijfcursus

Voor wie?
De cursus is voor iedereen die het leuk vindt om te schrijven en zich hierin (verder) wil bekwamen. Heb je al eens iets geschreven of ben je een beginner op het gebied van (non-)fictie? Wij zullen je helpen om op je eigen niveau stappen vooruit te zetten. Tijdens de retraite werk je aan een (kort)verhaal. Voor aanvang van de cursus nemen we telefonisch contact met je op om jouw schrijfdoelen te bespreken. De theorie en oefeningen zijn in groepsverband. De begeleiding van het schrijfproces is zowel in groepsverband als individueel. Genres die niet aan bod komen in onze cursus: fantasy, poëzie, zelfhulp, science fiction en kinderliteratuur.
Voor de (vrijblijvende) yogalessen hoef je geen enkele ervaring te hebben. De bewegingen zijn eenvoudig en gericht op ontspanning en het leegmaken van je hoofd. In een rustige geest worden de mooiste verhalen geboren.

Ontspanning

We weten allemaal dat rust en ontspanning onze creativiteit vergroten. Daarom vinden wij het een voorwaarde om tijdens de schrijfretraite yoga en massages aan te bieden. Simone van Geem zal zowel de lessen als de massages verzorgen. De yogalessen zullen een combinatie zijn van yin- en yangyoga met als doel lichaam en geest te activeren. Indien je andere bewegingsvormen wilt beoefenen zoals hardlopen, pilates of fitness; Simone kan zowel individueel als in groepsverband diverse activiteiten inplannen. Voel je vrij te vragen naar de mogelijkheden. Simone is bedreven in verschillende massagestijlen, van sport- en ontspanningsmassage tot deep tissue- en anti- cellulitismassages. Met Simone kun je bespreken waar jij het meeste behoefte aan hebt.


Het landgoed

In het centrum van de Ronchi-vallei, tussen de uitgestrekte druivenvelden en boven het Gardameer, ligt landgoed Maso Michei. De kamers van dit landhuis van een Italiaanse wijnmaker zijn sfeervol ingericht, hebben een (gedeelde) badkamer met douche en toilet. Je hebt uitzicht op de wijnvelden tegen het indrukwekkende decor van de Lessini-bergen en de Piccole Dolomiti. Maso Michei (gebouwd in 1893) ligt tussen de stad Verona en het Gardameer in en biedt alle gelegenheid om in stilte te schrijven en te ontspannen. De schrijf- en yogalessen worden gegeven in het ruime overdekte paviljoen. Er is een terras met ligstoelen, banken en hangmatten. Ook kun je mooie wandelingen in de omgeving maken. Het landhuis heeft een kleine sauna en een sfeervolle woonkamer.

Het programma

Tijdens de vijfdaagse schrijfcursus (van maandag tot en met vrijdag) concentreren we ons op het schrijven van een (kort)verhaal. Elke dag geven we drie uur les (inclusief een korte koffiepauze): van 10:00 tot 13:00. Daarna gaan we met elkaar lunchen en vanaf 14:30 heeft iedereen tijd om individueel te werken aan zijn eigen verhaal of aan een opdracht. Het diner zal rond 19:30 geserveerd worden. De (vrijblijvende) yogalessen zullen in de ochtend van 08:45 tot 09.45 worden gegeven. De massages en eventueel andere (sport)activiteiten zullen aan het eind van de middag worden aangeboden.

In die vijf dagen zullen we onder meer aan de volgende
onderwerpen aandacht besteden:

* Waar haal je je onderwerp vandaan?
* Wat vertel je wel en wat kun je beter aan de verbeelding van de
lezer overlaten (show, don’t tell)?
* Hoe begin je je verhaal?
* Hoe creëer je een interessant personage?
* Elk personage heeft een verlangen, een doel, een streven. Het is dit verlangen dat het verhaal voortstuwt. Wat is het verlangen van jouw personage?
* En hoe wordt dit verlangen gedwarsboomd ?
* Het doel van je personage kun je samenvatten in een centrale vraag: het antwoord op die vraag moet op een logische manier volgen uit je verhaal. Hoe luidt jouw centrale vraag?